torstai 18. lokakuuta 2012

Omppu-projekti: kirjastopalveluita erityisryhmille

Eilen keskiviikkona järjestettiin yllä olevalla otsikolla Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa koulutuspäivä. Sen järjesti Lasten ja nuorten kirjastopalvelut kirjastoammattilaisille, opettajille ja varhaiskasvattajille.Ohjelmassa oli Omppuprojektin esittelyn lisäksi kahden erityisopettajan luennot Oulun erityisopetuksesta ja kommunikaation esteistä ja mahdollisuuksista. Mukana oli myös Kaarinasta "kirjastoihminen" ja "koirayrittäjä", jotka ovat tehneet yhteistyötä lukemista edistävillä lukukoiraprojekteilla "Lue koiralle" ja "Tartu tassuun". Uskomattomia tuloksia lasten lukemisen kehittymisessä ja motivoinnissa.

Myös minulla oli koulutuksessa oma osuuteni, jossa tietysti kerroin koskettelukirjoista. Niiden merkityksestä näkö- ja monivammaisille sekä kehitysvammaislle lapsille. Kerroin miten oululaiset vapaaehtoiset ovat vastanneet koskettelukirjojen tarpeeseen. Tähän mennessä on siis kartutettu Celian kokoelmaa 30:llä koskettelukirjalla ja varma tieto on 16 kirjasta, joista osa on jo valmiina ja osa vielä vähän kesken. Puheenvuoroni sai aikaan innostusta useissa mukana olleissa. Syntyi uusia suunnitelmia, joissa olen mielelläni mukana ja joiden toteutumista jään odottelemaan.

Omppu-projektista voi lukea kaupungin sivuilta.Tässä lyhyt lainaus sieltä: "Omppu-projektin myötä aiemmin muun aineiston seassa olleet erityisryhmille suunnatut aineistot ovat nyt kerätty yhdeksi kokonaisuudeksi. Uutta aineistoa on hankittu ja hankitaan lisää. Projekti alkoi Oulun kaupungin kirjastossa syksyllä 2011 ja jatkuu vuoden 2012 loppuun. Omppu-kokoelmaa ei toistaiseksi ole vastaavanlaisena muissa suomalaisissa kirjastoissa." Oulun lastenkirjaston Omppu-hyllyillä on myös muutamia Celian koskettelukirjoja.  

Nyt on jotenkin "tyhjä olo" koskettelukirjojen suhteen. Ajatukset ovat olleet kauan tuon koulutuspäivän puheenvuorossa. Se on nyt ohi eikä itsellä ei ole vielä uutta kirja-ideaa syntynyt. 
Nyt olen lähdössä viettämään kolmen pienen koululaisen ja heidän vaarinsa kanssa syyslomaa Helsinkiin. Jospa sillä matkalla syttyy uusi idea.

Joka tapauksessa 6.11. klo 17 odottelen VARES-keskuksessa (Harjapäänkatu 32, Oulu) materiaalikassien kanssa koskettelukirjantekijöitä, mukana jo olevia ja ihan uusia.

lauantai 13. lokakuuta 2012

NNKY:ssä vierailu ja haitarikirjan valmistuminen

Minut oli kutsuttu kertomaan koskettelukirjoista Oulun NNKY:n käsityökahvilaan eilen, perjantaina. Otin mukaani kaikki omani ja muiden vapaaehtoisten valmiit ja valmistumassa olevat koskettelukirjat sekä kuvia aikaisemmin tehdyistä kirjoista. Onneksi otin mukaan myös haitarikirjaani varten hankittua materiaalia ja alkuperäisen kirjan. Onneksi siksi, että mukana oleva Maija kiinnostui haitarikirjani haasteista ja lupasi tehdä suunnitelmistani totta!
Kuuntelemassa oli puolenkymmentä käsityöläistä. Kaikki olivat aktiivisesti kiinnostuneita tietämään mitä koskettelukirjat ovat, miten niitä valmistetaan ja kenelle ja miksi niitä tehdään. Kerroin aiheesta, vastailin kysymyksiin ja esittelin mukanani olevat kirjat ja kuvat. On hienoa saada kertoa ihmisille, jotka ilmaisevat kiinnostuksensa niin selvästi. Tällaisissa tilanteissa aina voimaantuu ja tuntee tekevänsä tärkeää vapaaehtoistyötä.


 Viereisessä kuvassa osa NNKY:n käsityökahvilassa perjantaina 12.10. mukana olleista.
Pöydän päässä istuu toiminnanohjaaja Maarit Peltoniemi, joka kutsui minut kertomaan koskettelukirjoista.


Oikealla olevassa kuvassa keskustelen Maijan kanssa haitarikirjani "kohtalosta".

torstai 4. lokakuuta 2012

Haitarikirjan eteneminen


Odotin tiistai-iltaa 2.10. jolloin näkisin vapaaehtoisia koskettelukirjantekijöitä. Kirjoitin sieltä kotiin tultuani facebookin Koskettelukirja-ryhmän sivulle seuraavaa:



Sateinen päiväkö lienee, ettei koskettelukirjailtaan päässyt tulemaan muita kuin Lea ja minä :(  Mutta no hätä! Meillä oli mukavaa. Joimme kahvia ja suunnittelimme eläinkirjani eläimille sopivia nahkoja ja turkkeja. Ehdin vielä sen jälkeen poikkeamaan kangaskauppaan ja sain mahtavaa palvelua eläinkankaiden etsinnässä. 


Tavataan VARESkeskuksessa marraskluun 6. päivä ja katsotaan olenko saanut eloa kirjaani. Kertokaapa täällä mitä teidän kirjoillenne kuuluu.



Lea oli kommentoinut siihen näin: Kyllä taas innostuin lisää näistä kirjoista, aivan mahtavia luomuksia olette saaneet aikaan! Toivottavasti marraskuussa pääsee muitakin paikalle, suuri kiitos Vuokolle näiden iltojen pitämisestä!
Kaiken kaikkiaan illasta jäi hyvä mieli. Sain tosiaan Lealta hyviä vinkkejä oman kirjani tekoon. Ja sitähän minä eniten tarvitsin.  Omien kirjojen tekemisen lisäksi minä kuitenkin voin tarjota VARES-keskuksessa muille vapaaehtoisille ohjausta sekä mahdollisuuden jakaa ajatuksiaan ja ideoitaan keskenään kerran kuussa.
Jokaisella tekijällä on oma tilanteensa niin kirjojen kanssa kuin muiden aikataulujensa kanssa.
Tällaisella toiminta-ajatuksella mennään vuoden  2013 lopulle :) 

Kuvassa (valaistus vähän huono) on kasa kangaspalasia, joista tulee käärme, riikinkukko, hylje, apina, kenguru, leijona ja virtahepo.


Päädyin tekemään haitarikirjasta "näköispainoksen". Sitä varten otin VARES-keskuksessa A3:lle kopiot kirjan kuvista (ks. edellinen kirjoitus). Näin kuvaan mahtui koko eläin häntineen. Yritän tehdä niistä kaavat ja tehdä eläimistä kohokuvat luonnonvalkoiselle ulkoilukankaalle. Pitää vielä miettiä millaisen vahvikkeen sivuihin laitan. Olen tehnyt moneen kirjaan vahvikkeet pehmeästä solumuovista. Luulen, että tähän kirjaan pitää tehdä kovemmat sivut koska siitä tulee haitarikirja. No, katson ensin millaiset eläimet saan aikaan ja miten ne taittuvat.

Tänään tuli täyteen 1050 tämän blogin lukija/kävijämääräksi (minun lisäkseni). Toivottavasti 1050 siementä itää ja koskettelukirjoja syntyy...