torstai 18. lokakuuta 2012

Omppu-projekti: kirjastopalveluita erityisryhmille

Eilen keskiviikkona järjestettiin yllä olevalla otsikolla Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa koulutuspäivä. Sen järjesti Lasten ja nuorten kirjastopalvelut kirjastoammattilaisille, opettajille ja varhaiskasvattajille.Ohjelmassa oli Omppuprojektin esittelyn lisäksi kahden erityisopettajan luennot Oulun erityisopetuksesta ja kommunikaation esteistä ja mahdollisuuksista. Mukana oli myös Kaarinasta "kirjastoihminen" ja "koirayrittäjä", jotka ovat tehneet yhteistyötä lukemista edistävillä lukukoiraprojekteilla "Lue koiralle" ja "Tartu tassuun". Uskomattomia tuloksia lasten lukemisen kehittymisessä ja motivoinnissa.

Myös minulla oli koulutuksessa oma osuuteni, jossa tietysti kerroin koskettelukirjoista. Niiden merkityksestä näkö- ja monivammaisille sekä kehitysvammaislle lapsille. Kerroin miten oululaiset vapaaehtoiset ovat vastanneet koskettelukirjojen tarpeeseen. Tähän mennessä on siis kartutettu Celian kokoelmaa 30:llä koskettelukirjalla ja varma tieto on 16 kirjasta, joista osa on jo valmiina ja osa vielä vähän kesken. Puheenvuoroni sai aikaan innostusta useissa mukana olleissa. Syntyi uusia suunnitelmia, joissa olen mielelläni mukana ja joiden toteutumista jään odottelemaan.

Omppu-projektista voi lukea kaupungin sivuilta.Tässä lyhyt lainaus sieltä: "Omppu-projektin myötä aiemmin muun aineiston seassa olleet erityisryhmille suunnatut aineistot ovat nyt kerätty yhdeksi kokonaisuudeksi. Uutta aineistoa on hankittu ja hankitaan lisää. Projekti alkoi Oulun kaupungin kirjastossa syksyllä 2011 ja jatkuu vuoden 2012 loppuun. Omppu-kokoelmaa ei toistaiseksi ole vastaavanlaisena muissa suomalaisissa kirjastoissa." Oulun lastenkirjaston Omppu-hyllyillä on myös muutamia Celian koskettelukirjoja.  

Nyt on jotenkin "tyhjä olo" koskettelukirjojen suhteen. Ajatukset ovat olleet kauan tuon koulutuspäivän puheenvuorossa. Se on nyt ohi eikä itsellä ei ole vielä uutta kirja-ideaa syntynyt. 
Nyt olen lähdössä viettämään kolmen pienen koululaisen ja heidän vaarinsa kanssa syyslomaa Helsinkiin. Jospa sillä matkalla syttyy uusi idea.

Joka tapauksessa 6.11. klo 17 odottelen VARES-keskuksessa (Harjapäänkatu 32, Oulu) materiaalikassien kanssa koskettelukirjantekijöitä, mukana jo olevia ja ihan uusia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti