sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Palautteen saaminen koskettelukirjojen käyttäjiltä tekijöille on tosi tärkeää

Klikkasin erästä linkkiä, josta oli käyty blogini sivuja lukemassa ja yllätyin iloisesti. Blogia kirjoitteli pienen pojan äiti, joka oli saanut Celiasta lainaksi tekemäni Miisu-kirjan. Siinä hän kirjoitti: "Se on iskenyt Poikaa sinne jonnekin ytimeen, hyvällä tavalla, ja kirjaa on luettu ahkerasti. Esimerkiksi tänään useamman kerran putkeen." Äiti oli myös löytänyt blogini ja löytänyt Miisu -kirjan sieltä. 









Kommentoin kirjoitusta kiittäen hänen antamastaan hyvästä palautteesta. Kerroin, että harvoin me tekijät saamme palautetta. Ja hän kirjoitti vastaukseksi todella perusteellista palautetta, joka kannatta muidenkin tekijöiden lukea ja miettiä noita asioita omaa kirjaa tehdessään. Kopioin sen tähän alle ja laitan lapsen nimen kohdalle Poika. 



"Miisu-kissa kirjassa on (minun nähdäkseni) monta elementtiä, joista Poika nauttii. Ensinnäkin hän pitää koskettelukirjoista, joissa on kunnon juoni ja liikuteltavia osia (äitikissa). Satu konkretisoituu kun saa itse liikuttaa kissaa ja sen kautta saa hienosti havaintoa siitä, mitä esimerkiksi käsite "läpi" tarkoittaa (kissa vedetään verkkoaidan reiän läpi). Liikkuvan tarinan lisäksi luulen, että Poika tykkää siitä, että päähahmot ovat kissoja - meillä on kaksi kissaa ja tätä kautta eläinhahmo on tuttu. Poika selvästi myös pitää tärkeänä sitä, että äitikissa ei suutu Miisulle ja erityisen paljon Poika tykkää siitä, että äitikissa antaa Miisulle suukkoja - hän liikuttaa itse kissanukkeja vastakkain niin että ne pussaavat oikein monta kertaa. :)
Itse ihastelin kirjassa erityisesti siiliä - sen piikit tuntuvat kovin aidoilta ja niistä lähtee silitettäessä vähän samanlainen ääni kuin jos silittäisi oikeaa siiliä työhanska kädessä. :) Minä tein aikanaan Pojalle kosketuskirjaan siilin, jonka piikit tehtiin tarranauhasta, siitä karkeammasta puolesta.
Itse haaveilen siitä, että ehtisin tekemään enemmän kosketuskirjoja. Ovat vaan niin isotöisiä, että aikaa ei oikein riitä tai sitten kirjat valmistuvat tosi hitaasti. On upeaa, että Celia-kirjastosta saa kosketuskirjoja lainaan ja kunnioitan valtavasti kaikkia vapaaehtoisia, jotka niitä sinne lahjoittavat. Arvostan sinua. Kiitos, kiitos, kiitos!
PS. Jos haluat vinkkiä käyttäjänäkökulmasta, niin yksi aspekti, jota minä kosketuskirjoissa usein mietin, on äänimaailma. Yritän saada tungettua monenlaista rapisevaa, kahisevaa, helisevää ja kolisevaa materiaalia kirjan mukaan. Poika ainakin nauttii näistä ääniyllätyksistä suunnattomasti. :)"



Voi, miten toivoisin, että tätä blogia lukevat kommentoisivat kirjoituksiani ja ihmettelisivät, kyselisivät ja antaisivat vinkkejä. Ja äidit, joiden lapset lainaavat Celian kirjoja, ehdottakaa lisäyksiä, muutoksia tai kertokaa mikä on ollut tosi hyvää. Sillä tavalla koskettelukirjojen tekijöille välittyisi minun kauttani palautetta ja uusia ideoita. Näin myös kommentoijat voisivat kokea olevansa mukana koskettelukirjakampanjassamme, joka jatkuu jo viidettä vuotta!

2 kommenttia:

  1. Blogisi on oikein kiva. Seuraava kirja, jonka voisit tehdä on
    Opaskirja koskettelukirjojen tekijöille/ täällä netissä saatava opas. Maksullinen tai maksuton

    Itse olen vasta alkanut tutkimaan näitä jo tehtyjä, lähinnä Pinterestistä. Minulla ei ole lainaamisoikeutta Celiaan ja olen muutenkin alussa, jo pelkästään näissä tiedon keruissani.
    Kirjat ovat mielestäni hitaita sen puolesta, että tekijöistä jokainen joutuu miettimään materiaalivalintojaan liikaa. Vaikka tekijä ei valitsisikaan valmiiksi kerrottua materiaalia niin pohjatyöt olisi kuitenkin tehty- saatavissa sieltä opaskirjasta.

    Ehdotan tätä sinulle siksi, ettei tieto-taitosi joutuisi hukkaan tai jäisi sinulle itsellesi. + muiden tekijöiden tieto-taidot, sikälimikäli tekijät jakaisivat tietojaan. Mutta eikö näiden kirjojen pääasiallinen tehtävä ole auttaa ja tekijät tuskin taloudellisesti juurikaan näistä rikastuvat, niin luulisi, että tietoa tekijöiltä saa kerättyä. Ja luulisi että tämmöiseenkin hankkeeseen saisi niitä apurahoja, eikä olisi niin allergisoivaa tekstiilipölylle.

    Itse hankin nyt tiedon sieltä ja toisen tuolta. Celia onneksi on parantanut sivujaan, mutta lisää kaipailisin, enkä haluaisi seikkailla netin ihmeellisessä maailmassa viikkotolkulla. Kirjasi jakeliaksi voisin kuvitella Celiaa ja/tätä blogia yms.

    Minua mietityttää, voisiko tätä tehdä työkseen? Tai osatyökseen? Kun olen työtön niin ajatuksissani olen pyöritellyt. Olisi kiva kuulla myös vastauksesi tähän. Joten pistän sähköpostini : r.korkki@luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi. Olet oikeassa, ettei tätä tehdä rahallisen rikastumisen vuoksi. Tämä kaikki on vapaaehtoistoimintaa ja rikastaa jokaisen vapaaehtoisen elämää muuten! Joidenkin alojen opiskelijat voivat rikastua myös opintopisteillä :) Kaikki koskettelukirjat, joita tässä blogissa ja facebookin koskettelukirjaryhmässä näkyy lahjoitetaan Celian käyttöön. Sieltä niitä lainaavat kaikki ne lapset ja nuoret, jotka eivät pysty lukemaan näkeville tehtyjä kuvakirjoja.
      Jos haluat tietoa koskettelukirjojen valmistamiseen on Celian sivuilla pieni opaskirjanen sitä varten. Siellä on myös videoita valmistamisen eri vaiheista. Tosin tällä hetkellä olen mukana työryhmässä, joka on tekemässä laajempaa opaskirjaa koskettelukirjoista.
      Toivottavasti innostut itsekin tekemään koskettelukirjoja - tekemällä oppii!

      Poista