sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Uusien kirjojen suunnittelu alkamassa

Tämän vuoden puolella en ole vielä saanut yhtään kirjaa konkreettisesti alulle. Syksyllä kissakirjani valmistuttua kuvittelin tekeväni sarjan Miisu-kissasta. Yksi Miisu-kissa on valmistunut, mutta ei tarinaa. Se on toistaiseksi jäänyt hautumaan ja uudet suunnitelmat ovat saaneet innostumaan.
Olen laulellut ja kuunnellut lastenlauluja 2½ vuotiaan Alman kanssa. Erityisesti yksi laulu saa Alman keskeyttämään muut touhut ja silmät loistamaan. Olen itsekin pitänyt aina tuosta laulusta. Se kuvaa lapsen ihmettelyä ja ajatuksien kulkua kivasti. Laulu on nimeltään Ihme ja kumma. Kerran sitä kuunnellessamme ja laulaessamme alkoivat ajatukseni askarrella sanoja kosketeltaviksi kuviksi mielessäni. Kirjoitin laulun sanat paperille siten, että vasemmalla palstalla ovat sanat ja oikealle jäi tilaa kirjata ideoita kuviksi. Ne ovat vasta alku-ideoita. Tarkemmat suunnitelmat materiaalin, koon ja asettelun suhteen on sitten seuraava vaihe.
Laulussa on kuusi säkeistöä, joten sivujen määrä on sopiva: säkeistö/sivu. Ihme ja kumma -kirjan tekemisessä tulee yhdeksi haasteeksi se, että kolmella sivulla lauletaan vedestä. Jokainen säkeistö päättyy kertaukseen "Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa." Alla näkyvät kunkin säkeistön alkusäkeet, jotka pitäisi kuvittaa.
 
  1. Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa. Kun päivä painuu pilveen, niin varjo katoaa. 
  2. Siilillä on piikit, linnulla on höyhenet, pupulla ja oravalla turkit pehmoiset. 
  3. Muurahaiset aina rakentaa ja rakentaa, vaan eivätkö ne koskaan valmihiksi saa? 
  4. Matkamies käy rantaan lammen vettä juodakseen, niin peilikuva katsoo alta  tyynen veen. 
  5. Mitenkähän lumpeet kelluu veden pinnalla, ja yhtä kevyt korento on niiden rinnalla? 
  6. Kalat asuu vedessä ja kuu ja tähdet taivaalla, mut lapset voivat purjehtia unilaivalla.
 Tässäpä haasteita. Otan vastaan ehdotuksia kuvien tekemiseksi.

Toinen kirja, jota suunnittelen liittyy pukemiseen. Kirjaan tarvittaisiin pieniä vaatteita, joiden kautta voisi harjoitella napittamista, vetoketjun käyttöä, vyösolkea ja nauhojen solmimista.
Ajattelin ommella pieniä vaatteita ja etsin jo nukenvaatekaavoja vanhoista varastoistani. Mutta sitten tuli huokaus: aikamoinen homma ommella pieniä oikeanoloisia vaatteita. Niinpä lähdin kokeilemaan onneani kirpputorille. Viidellä eurolla löysin napitettavan paidan, vetoketjullisen takin/pusakan ja pikkuiset farkut, joissa on vyölle paikka! Ja kuinka vähällä vaivalla. Enää pitäisi löytää kapea soljellinen vyö sekä pieni vaate, jossa voisi solmia nauhat (lakki tai mekko tms).
Löytämäni vaatteet ovat n.60- 70 senttisille lapsille tehtyjä, joten sivujen kokoa on mietittävä uudella tavalla. Näin eräässä tilaisuudessa vastaavanlaisen kirjan, jossa vaatteet viikattiin eli taiteltiin sopiviksi ennen kirjan sulkemista. Kokeilen samaa ideaa.


Tähän kirjaan pitäisi keksiä tarina tai loru tai muu teksti. Otan vastaan apua sen tekemiseen tai löytämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti