keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Koskettelukirjoja syntyy joskus yllätyksenäkin!

Ilahduin niin noista yliopiston tekstiilityön sivuaineopiskelijoiden tekemistä koskettelukirjoista, että oli kasattava ne keittiön pöydälle ja kuvattava ne blogini otsikkokuvaksi! Luovuus ja käsityötaito ovat todella päässeet vauhtiin, kun heidän opettajansa Sarkkisen Marjut on antanut tehtäväksi koskettelukirjaprojektin. Tänä vuonna syntyi kymmenen koskettelukirjaa! Alla olevassa kuvassa muutama opiskelijoista esittelee tekemiään koskettelukirjoja ja luovuttaa ne minulle eteenpäin vietäväksi.
Haastoin joitakin vuosia sitten useampia ryhmiä, järjestöjä, yhdistyksiä ja oppilaitoksia mukaan kampanjaan, jonka tavoitteena oli, ja on edelleenkin, valmistaa koskettelukirjoja lahjoitettavaksi Celia-kirjastolle. Sieltä niitä voivat lainata ympäri Suomea asuvat perheet, joiden lapset eivät pysty lukemaan tavallisista kirjastoista lainattavia kirjoja. Nämä lapset ovat näkövammaisia tai monivammaisia ja tarvitsevat tunnusteltavia kuvia sisältäviä kuvakirjoja. Niitä voi lainata Celiasta. Celia-kirjasto tarvitsisi koko ajan lisää koskettelukirjoja, sillä lainauksia tehdään vuosittain 4000 ja koskettelukirjoja on tällä hetkellä vain n. 850.
Marjutin opiskelijat yliopistolla ovat jo kolmena aikaisempana vuotena valmistaneet yhteensä kymmenen koskettelukirjaa ja tänä vuonna tuo määrä tuplaantui! Kiitos Marjut ja kiitos innokkaat opiskelijat!

Oululaiset vapaaehtoiset tekevät koskettelukirjoja jo viidettä vuotta. Mukana on ollut lähes sata tekijää ja kirjoja on lähetetty Celiaan jo 50. Teon alla on minun tietojeni mukaan parisenkymmentä koskettelukirjaa ja valmiina nuo kuvassa olevat kymmenen. Marjutin kertoman mukaan Oulun yliopistolla jatkuu koskettelukirjojen tekeminen tulevina vuosinakin. Toivon, että muutkin oppilaitokset innostaisivat opiskelijoitaan tällaiseen toimintaan.

Tällaiset kymmenen kirjan yllätykset innostavat minua jatkamaan koskettelukirjakampanjaa ja haastamaan ja innostamaan mukaan uusia vapaaehtoisia entisten lisäksi. Valmiiden kirjojen näkeminen antaa uusia ideoita ja innostusta omien kirjojen tekemiseen. Niiden näkeminen kertoo myös, että meitä tekijöitä on monta - en ole yksin ahertamassa. Suunnittelen syksyksi kurssia, jossa  valmistettaisiin ryhmissä koskettelukirja. Siitä voisi saada innostuksen tehdä toinen kirja kaverin kanssa tai vaikkapa ihan yksinkin.

Odottelen innostuneena seuraavaa tapaamista keskiviikkona 2.4. klo 17 Oulun NNKY:llä (Isokatu 15) koskettelukirjaryhmäläisten kanssa, jolloin voin näyttää heille kymmenen valmistunutta koskettelukirjaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti