lauantai 1. heinäkuuta 2017

IKIOMA ensikirjan julkistamisjuhla

 Nyt on IKIOMA ensikirjan julkistamisjuhlat pidetty! Kiitos kaikille mukana olleille.

Viikon ajan ennen juhlaa olimme Maaritin kanssa somistaneet juhlapaikan ikkunat IKIOMAmateriaalilla
Tiistaina laitettiin kahvipöytä kuntoon Aulin avustuksella, haettiin auringonkukkia jokaiseen pöytään ja IKIOMAtäytekakut juhlakahvin kanssa nautittavaksi. Näin olisi valmista juhlien alkaa.Tiistaina 20.6. oli NNKY:n oven edessä kutsu
 tulla mukaan juhlaamme
 Juhlan aloitti tervetulotoivotuksellaan Oulun NNKY:n toiminnanohjaaja Maarit Peltoniemi. Omassa puheessaan hän julkisti IKIOMA ensikirja -hankkeen suojelijan nimen. Suojelijaksi on lupautunut oululainen kulttuuripersoona, näyttelijä ja muusikko Merja Larivaara. Hän ei päässyt tähän juhlaan mukaan, mutta suunnitelmissa on juhlia syyskaudella uudestaan ennen kuin "suuri" IKIOMA ensikirjojen jakelu alkaa.


Liikkuva Laulureppu -yhtye
 eli Mari ja Timo esittivät illan aikana useita lauluja
ja saivat koko yleisön mukaan innostavalla esitystavallaan.
 Ja ensimmäisessä laulussa toistui juhlijoille tärkeä sana "IKIOMA"!!

Oulun NNKY:n tiloissa oli juhlimassa kaikkiaan kolmekymmentä isoa ja pientä. Kävipä oven raosta kurkistamassa ohikulkijakin, kun näki hyvän meiningin sisällä :)
Ennen kahvia kerroin IKIOMA ensikirja idean synnystä ja ensimmäisestä ensikirjojen tekemisen talkoovuodesta. Kerroin seinälle laittamieni kuvien kautta myös niistä yhdeksästä lapsesta, jotka ovat jo saaneet oman IKIOMA ensikirjansa. Julkistamisjuhlaan ei päässyt mukaan odottamamme pieni poika, jolle olisimme voineet ojentaa juhlavasti oman IKIOMA ensikirjan. Hän saa sen omaksi kuitenkin jo heinäkuussa. 
Seinällä oli lehtiartikkeleita ja kirjoituksia 
IKIOMAtalkoista
ympäri Suomea ilmestyneistä lehdistä.
Tämän kuvan taustalla näkyy rollupissa Minttu vähän
vanhempana, jolloin hän on jo saanut lainausoikeuden Celiaan.
Tekstinä siinä on: Kuvatarinat ja sadut kuuluvat
jokaiselle lapselle. Rollupin vieressä oli nähtävänä vapaaehtoisten
tekemiä perinteisiä koskettelukirjoja Celiaan lahjoitettaviksi.
Juhlassa oli ensimmäisen kerran esillä
uusi IKIOMA ensikirja -hankkeen
rollup, jonka kuvassa on tietämättään  minua IKIOMAAn
 innoittanut Minttu alle 2 vuotiaana
Juhlakahvit kuuluvat tietysti jokaiseen juhlaan. Kahvin kanssa oli tarjolla IKIOMA-kakkuja. Ja kakut maistuivat. Kahvin aikana juhlaväki keskusteli toistensa kanssa ja Liikkuva Laulureppu musioi.

Oikealla ylemmmässä kuvassa Näkövammaliiton Pohjois-Suomen aluetyöntekijä onnitteli hankettamme ja kertoi tutustumisestaan IKIOMA talkoisiimme ja siellä IKIOMA ensikirjaan.
Alempana oikealla on OYS:n näkövammaisten kuntoutusohjaaja Merja Määttä, joka omassa puheenvuorossaan myös onnitteli hankettamme.
  
Molemmat kiittivät sitä, että tällainen hanke on aloitettu ja paljon vapaaehtoisia on mukana. Sain heiltä kiitosta myös IKIOMA ensikirjan suunnittelusta. Heidän mukaansa ensikirjassamme on osattu hyvin ottaa huomioon pienen näkö- ja monivammaisen lapsen tarpeet ja mahdollisuudet hänen alkaessaan tutustua kirjoihin ja ympäristöönsä.


Voimme kaikkien vapaaehtoisten kanssa tyytyväisinä ja iloisina jatkaa IKIOMA ensikirjojen parissa. Teemme todella tärkeää työtä - jokainen omalla panoksellamme. Mikään vaihe IKIOMA ensikirjan tekemisessä ei ole toistaan tärkeämpi. 


Yksi IKIOMA talkoissa monta kertaa mukana ollut vapaaehtoinen Hannele Havanka käytti myös puheenvuoron ja kertoili  kokemuksiaan perinteisistä koskettelukirjoista sekä IKIOMA hankkeen talkootyöskentelystä. Hän sanoi olevansa kiitollinen, että voi olla mukana tekemässä hyvää näin tärkeässä asiassa omilla taidoillaan. Samaa ovat kertoneet muiltakin vapaaehtoisilta  minulle eritavoin tulleet viestit.
Hannelen puheenvuoro

Pirjo Puoskari toi terveiset LCOulu/Hannat ryhmältä , joka tekee koskettelukirjoja

Eeva-Maija Mäntysen (kuvassa) ja Terttu Mällisen
 Celialle lahjoitettavat perinteiset
koskettelukirjat olivat katseltavina juhlassamme.

Onnittelijana oli myös Oulun NNKY:n  hallituksen puheenjohtaja
ja ahkera IKOMAtalkoolainen Lea Kärki
Tässä vielä kuvakollaasi osasta juhlavieraita
Syksyn lopulla aloitamme IKIOMA ensikirjojen jakamisen kuntoutusohjaajille ja / tai neuvoloihin , joiden kautta ne sitten saavuttavat juuri ne pienet lukijat, jotka eivät viel voi lainata Celiasta koskettelukirjoja. Jakamisessa teemme yhteistyötä Näkövammaliiton kanssa.

Tällä hetkellä IKIOMA ensikirjat ovat viittä vaille valmiita lähtemään matkalleen. Jokaisen kirjan sivu käydään erikseen läpi ja  tarkistetaan, että sen kuvat ja sivu itsessään on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti turvalliseksi ja laadukkaasti.
Vaikka kaikki kirjat ovat samanlaisia, ovat ne yhtäaikaa uniikkeja. Jokaisessa kirjassa näkyy vapaaehtoisten tekijöiden omat jäljet. Yhtä kirjaa on voinut olla tekemässä kymmeniäkin vapaaehtoisia, sillä niin paljon erilaisia tekovaiheita on jokaisessa sivussa. Luulenpa, että on vain muutama kirja protokappaleen lisäksi, jonka on tehnyt yksi ja sama vapaaehtoinen kokonaan.
  
Valmiina tarkastukseen ja sitten lähtöön! Syksyllä kuullaan lisää. Tervetuloa mukaan IKIOMAtalkoisiin eripuolille Suomea.
Ottakaa yhteyttä, jos haluatte aloittaa oman ryhmänne.
Yritämme saada aikaan ohjaajakoulutuksen, jotta toiminta voisi laajentua ja sitä kautta jatkuvuus varmentua.
        vuokko@touchtale.com


1 kommentti:

  1. Teette tärkeää ja arvokasta työtä! Minäkin aikanaan tein itse koskettelukirjan moninäkövammaiselle pojalleni kun lainausoikeutta ei ollut. :)

    VastaaPoista