keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kuvia muutamista tänä keväänä valmistuneesta koskettelukirjasta

Valokuvasin tänään kaikkien tänä keväänä saamieni koskettelukirjojen sivut. Ne ovat siinä vaiheessa, että ne voisi lähettää Celiaan viimeisteltäväksi. Eli Celiassa ne sidotaan ja niihin lisätään pistekirjoitus joko sivuille tai pitemmissä tarinoissa tehdään erillinen kirjanen, jossa on tarina mustavalkoisella kirjoituksella sekä pistekirjoituksena. Lähetän kuitenkin kirjat vasta toukokuun 25. päivän jälkeen, koska silloin ne ovat nähtävinä ja kosketeltavina Oulussa Mahdollisuuksien torilla klo 11-16.
Toivon, että koskettelukirjoihin Oulussa törmäävät monet uudet ihmiset Mahdollisuuksien torille osallistumisemme ansiosta. Silloin on myös mahdollista että he lukevat myös blogiani. Huomasin itse valmistamieni koskettelukirjojen kuvien olevan jo aika vanhoissa kirjoituksissa, joten laitan tähän kuvia uusien vapaaehtoisten tekemistä kuvista. Laitan myös otsikot niistä blogini luvuista, joissa näkyy kokonaisten kirjojen sivujen eteneminen kuvina: 
  • Äitikissa etsii Miisu-poikastaan
  • Kannattaa joskus kokeilla useamman samanlaisen kirjan tekemistä
  • Paljonko on kymmenen -lasketaan yhdessä
  • Miten koskettelukirja syntyy? Mistä idea? Mistä tarina? Mistä materiaali? 
  • Pikkukarhu haluaa ulos

 Ja tässä tulee uusien kirjojen kuvituksia. Osan niistä ovat valmistaneet Oulun yliopiston tekstiilityön sivuaineopiskelijat ja osan kampanjan tämän hetken aktiivit vapaaehtoiset.Tämän kirjan ovat valmistaneet opiskelijat 
Karoliina Liukko,Tanja Matkaselkä ja Salla Matkaselkä
Kirja on toiminnallinen. Jokaisella sivulla voi oikeasti tehdä siivoustöitä.

 "Astiat tiskataan tiskiharjalla."
Vesi on kuplamuovia ja pestävät astiat nauhoilla kiinni,
joten ne voidaan ottaa käteen

"Roskat imuroidaan lattialta."
Imuriin on käytetty massaa, narua ja taipuva mehupilli.
Imu-osassa on alla magneetit,
joiden avulla muovin alla olevat "roskat" liikkuvat imuroitaessa.
Imuroinnin jälkeen imuri laitetaan riippuvaan telineeseen

"Pölyt pyyhitään ikkunanlaudalta pölyhuiskalla."
Huiskalla on teline ikkunalaudan alla. Ikkunan läpi näkyy pihalle eli
seuraava sivu, jossa on uusi tehtävä.

"Matto tampataan mattopiiskalla"

"Vaatteet otetaan pyykkipussista ja ne laitetaan pyykkipojilla narulle kuivumaan."   Pyykkipussissa on lisää vaatteita.

"Lattia luututaan."

 Seuraavan kirjan ovat tehneet opiskelijat Maiju-Liisa Arbelius, Minna Holm ja Sara Melaluoto. Se kertoo Villestä, joka on muuttanut toiseen kaupunkiin ja kokee itsensä yksinäiseksi, mutta löytää sitten ystävän jalkapallon kautta. Ville on kiinnitetty kuminauhan päähän ensimmäiselle sivulle ja voi liikkua sivulta toiselle. Kirjassa on hauska yksityiskohta: yhdellä sivulla voi jalkapallomaalin nostaa pystyyn ja Ville voi potkia kuminauhalla kiinni olevaa nahkaista jalkapalloa. Vasemmanpuoleisilla sivuilla näkyy paperille kirjoitettuna kirjan tekstit. Ne ovat tässä vaiheessa kiinni vain nuppineuloilla tai teipillä kunnes niihin tulostetaan Celiassa uudet tekstit ja pistetekstit niiden päälle.

 


Alla näkyvän kirjan on tehnyt tällä hetkellä tuotteliain vapaaehtoisemme Mirja. Hänen tekemänään yksin tai lastenlastensa kanssa on valmistunut jo kymmenen kirjaa. Tässä kuvia viimeisimmästä, jonka nimi on Minni oppii hiihtämään.  Satumetsässä asuva Minni-menninkäinen on sokea. Minniä harmittaa, kun toiset hiihtävät ja ilakoivat ulkona lumessa. Mutta tilanne muuttuu, kun vaari järjestää hiihtokoulun ja Minnille löytyy hiihto-opas, jolla on kulkunen kaulassa. Kilinä kertoo Minnille minne päin hiihdetään. Valkoisten sivujen sisällä on peunajauhoja, joilla saadaan lumeen nariseva lumen tuntu.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti