torstai 11. syyskuuta 2014

Erityisluokan vanhempainilta ja koskettelukirjakurssi ensi viikolla

Ensi viikkoa varten on valmistauduttava kahteen hyvin erilaiseen tilaisuuteen. Molemmat alkavat jonkinlaisella alustuksella oululaisesta Koskettelukirja-kampanjasta ja Celia-kirjaston koskettelukirjoista. Molemmissa on kuulijoita kymmenkunta. Molemmat ryhmät alkavat työskentelemään alustuksen tai perehdytyksen pohjalta.

Vanhempainillassa on tavoitteena tutustua koskettelukirjoihin ja niiden tekemiseen. Saatujen ideoitten pohjalta aloitetaan kosketeltavien lorukorttien valmistaminen erityisluokan  oppilaille. Voi olla, että syntyy viisi lorukorttia tai voi syntyä kaksi lorukorttia tai kymmenen lorukorttia saa alkunsa illan aikana. Ja lopputulos voi olla syksyn aikana valmistuva kosketeltava LORUKIRJA! 
On hienoa, että luokan henkilökunta on halunnut ottaa vanhemmat mukaan tekemään havainnollista materiaalia lastensa oppimisen tueksi. Uskon, että esittelemäni koskettelukirjat sekä monista jo Celian valikoimissa olevista kirjoista ottamani kuvat antavat hyviä ideoita työskentelyyn. Ne voivat olla myös eräänlaisia kirjavinkkauksia sellaisten oppilaiden vanhemmille, jotka ovat Celian asiakkaita. Tai joku, joka ei vielä ole lainannut Celiasta voi hoksata anoa asiakkuutta lapselleen. Olen monessa yhteydessä saanut kuulla, etteivät kaikki tiedä perheidensä mahdollisuuksista päästä Celian asiakkaiksi tai eivät tiedä koko kirjaston olemassa olosta mitään.




Koskettelukirjakurssi on päivän mittainen kokonaisuus. Tavoitteena on saada aikaan ainakin yksi koskettelukirja, joka sitten lahjoitetaan Celian kokoelmiin. 
Kurssin alustuksessa käydään mahdollisimman tarkasti läpi ne vaatimukset, jotka hyvällä koskettelukirjalla on. Tehtävää kirjaa varten olen tehnyt jo suunnitelmia etukäteen. Suunnittelu takaa sen, että meillä on ainakin yhtä koskettelukirjaa varten tarina ja sellaista materiaalia jonka valmis tarina vaatii. Mikäli jollakin on oma tarina ja materiaalia sitä varten löytyy, voidaan suunnitelmaa vaihtaa. Tai voimme tehdä toisen tai useammankin kirjan. Usein koskettelukirjan suunnittelu ja materiaalin hankkiminen vie niin suuren osan ajasta, ettei yksi päivä riitä.
Käytännön toteutus riippuu osallistujien innostuksesta, ideoista ja myös taidoista. Otan mukaani tietysti mahdollisimman monenlaista materiaalia. Tuotoksen onnistuminen riippuu paljon siitä, miten osallistujat ottavat tarinan omakseen. 

Kuva ihan koskettelukirja-kampanjan alkumeteiltä
Setlementin koulutalolla syksyllä 2010


Minttu opetti minulle valtavasti ja nyt odotan taas oppivani paljon näistä kahdesta tilaisuudesta. On mahtavaa päästä erilaisten ihmisten ja ryhmien kanssa näkemään ja pohtimaan koskettelukirjojen merkitystä ja mahdollisuuksia eri näkökulmista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti