sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Sata IKIOMA ensikirjaa Sastamalasta!!!

Kukapa olisi uskonut, että ensimmäinen tavoitteeni IKIOMA-hankkeessa uhkaa toteutua ennen kuin hanke "virallisten" suunnitelmien mukaan oikeastaan lähtee käyntiinkään.
Kertausta: Ensimmäisen kerran kerroin julkisesti IKIOMA-hankkeesta NNKYn järjestöpäivillä Turussa lokakuun alussa. Siellä se sai aikaan vahvan innostuksen asiaan ja on tähän mennessä poikinut jo muutaman valmiin ensikirjankin. Siellä en kuitenkaan vielä osannut oikealla tavalla ohjata kirjojen valmistamiseen. Nyt hankkeen toimintatapa on selkiytynyt. Se on IKIOMA-talkoot.

Sastamalassa kuukauden sisällä on pidetty kolmet talkoot ja tulos on uskomaton! Ensimmäisissä talkoissa osallistujat olivat pääasiassa Mintun verkoston väkeä. Talkoisiin haluttiin saada myös uusia ihmisiä ja juttu paikallisessa Alueviestissä toimi. Sen perusteella tuli seuraaviin talkoisiin monta uutta sastamalaista. Yksi heistä kuului ryhmään Tyrvään tyykitytöt (siitä myöhemmin lisää). Sen lisäksi asiaan tuli tutustumaan jutun perusteella minuun  yhteyttä ottanut Satakunnan vankilan Köyliön osastolta vankien ohjaaja Eija Soini. Ja taas saatiin paljon aikaan. Ilmeisesti ei kuitenkaan tarpeeksi, sillä molemmilla kerroilla talkoolaiset halusivat ottaa töitä mukaan vielä kotiinkin.
Aivan valmiita Ilopillereitä kanteen ommeltaviksi on silmineen ja suineen jo 15. Silmiä ja suita odottavia naamoja on noin 60. Hopeisia kuu-kuvia on valmiina sivulle ommeltaviksi jo 50 (kotitöinä vielä 14). Kulkuset on ommeltu jo 22 punaiseen sivuun ja 18 punaisen sivun toiselle puolelle on ommeltu jo hypistelynauhatkin. Kaikki tehdyt ruudukot ovat alla olevassa kuvassa (niiden materiaalia ei ollut mukana enempää) Talkoolaiset olisivat ottaneet lisääkin kotitöitä, mutta minulla loppui materiaali!
    
Kuva on otettu kahden talkooillan jälkeen, joten siinä on vain osa tehdyistä sivuista. 
Kolmannet talkoot olivat lauantaina ja aikaa oli varattu vähän enemmän. Mukana oli taas uusia ihmisiä mm. kolme Tyrvään tyykitytöistä. Tyykitytöt olivat kuuntelemassa mistä on kysymys ja lähtivät lauantai-illan viettoon muualle. Mutta he jättivät aikamoisen haasteen minulle: "Me olemme päättäneet tehdä Tyrvään tyykityttöjen kanssa vähintään 100 IKIOMA ensikirjaa. Voimme aloittaa vuoden vaihteen jälkeen, mutta tarvitsemme materiaaleja ja mallikirjan." 
Oli ensin pakko vähän epäillä ja vetää henkeä, mutta uskottava on. Tyrvään tyykitytöt ovat noin kymmenen naisen ryhmä käsityötaitajia, jotka haluavat osallistua erilaisiin hyväntekeväisyys projekteihin. Tämä tarkoittaa, että Ouluun palattuani ensimmäisiä tehtäviäni on hankkia materiaalia lisää sataan kirjaan. Oikeastaan vielä toiseenkin sataan kirjaan, sillä hankehan on vasta alkamassa ja kohtahan ensimmäiset sata ovat valmiita.
Tyykitytöt eivät ole ainoita yllättäjiä Sastamalan seudulla. Köyliön vankilaosastolla alkavat vangit 28.11. valmistamaan osia IKIOMA ensikirjoihin. Siellä ohjaajana toimii Eija Soini, joka kävi toisessa talkooillassa tutustumassa. Hän on pannut tuulemaan ja tiedottanut asiasta koko Suomen vankeinhoitolaitokselle, pääjohtajaa myöten. Ajatuksena on, että vangit voivat halutessaan ilmoittautua mukaan yhteiseen tekemiseen Eijan ohjauksessa. Tästä kirjoittelen lisää, kun kuulen miten työskentely lähtee käyntiin. Toiveissa on käydä itsekin paikan päällä.


Tyrvään tyykityttöjä
  
                                         Lauantain talkookuvia
Sponsoreita tarvitaan! Yhden IKIOMA ensikirjan materiaalit maksavat noin 13€. Voisikohan jotenkin saada sponsoretia lahjoittamaan materiaalia tai rahaa ostoa varten esim. kymmeneen kirjaan? 

1 kommentti: